От първата лъжичка

Първата лъжичка на вашето дете

 • Не можем да назовем подходящата възраст за отбиване, тъй като не съществува глобална препоръка за това.
 • През втората половина на първата година енергийните нужди на бебето растат, поради тази причина отбиването обикновено започва на възраст след 6ия месец.
 • Но когато и да започнете с отбиването, това е голяма стъпка в развитието на вашето бебе и вълшебен момент в живота Ви.
 • Със сигурност желаете най-доброто начало за вашето бебе, както и по отношение на храненето. Във Ваша помощ и подкрепа представяме няколко прости указания за здравословно развитие още от 1ия ден от живота на бебето ви.
 • На първо място, вашето бебе е индивидуална личност още от началните етапи на своето развитие, също и по отношение на формиране на зъбките. Имайте предвид, че текстурата на храната, която му давате, трябва да съответства на настоящото ниво както на развитие на бебето, така и на развитието на неговите зъбки.

Какво искаме да споделим с вас:

Колко е важно млякото:

Млякото продължава да играе важна хранителна роля за вашето бебе на всеки етап от отбиването, тъй като на възраст от една годинка, необходимият прием на мляко допринася приблизително за една трета от енергийния прием на ден (Alexy U., Kersting M., What children eat and what they should eat, Munich, 1999).

Употребата на твърде много сол:

Използването на твърде много сол е вредно за всички, но консумацията може да бъде особено вредна при бебета и малки деца. Излишната сол се отвежда от организма благодарение дейността на бъбреците. При бебетата те не са достатъчно развити, за да успеят да преработят излишното количество натрий, което може да доведе до натрупването му в организма. Това може да доведе до неблагоприятни последици върху здравето на бебето.

Употребата на захарта:

Захарта дава само и единствено енергия. Тя не осигурява никакви други важни хранителни вещества, необходими за здравословен растеж и развитие на бебето. Освен това, прекомерната употреба на захар може да „тренира“ и го прави, предпочитанията на бебето да се ориентират към сладките на вкус храни на следващ етап от живота, не е полезна както при израстването, така и за зъбите на бебето.


Няколко прости съвети, които можете да следвате:

До 12-месечна възраст избягвайте:
 • Храна с твърде много сол
 • Храна с добавени аромати
 • Лук, чесън, праз, фасул, ядки и яйца
След 12-месечна възраст имайте предвид следните правила:
 • Моля, използвайте само много малко количество сол за храната на бебето, като тя трябва да бъде обогатена с флуор и йод
 • Избягвайте храни с прекалено много добавени аромати
 • Избягвайте напитки и храна с прекалено много захар, предпочитаната напитка е водата
 • Продължавайте да използвате еквивалента на 500 мл мляко на ден като използвате преходно мляко, мляко за малки деца, прясно мляко, кисело мляко без оцветители, без добавени аромати и без захар, както и винаги предпочитайте пълномаслените продукти.
След 3 годишна възраст децата могат да хапват всеки тип храна, с която се хранят и възрастните.
 • Моля винаги вземайте предвид, че употребата на твърде много сол е нездравословна, както за вашето дете, така и за вас.

Подходящи за възрастта зърнени каши

100% от най-добрите съставки още от първата лъжица

 

Всеки наш ден даваме най-доброто, като създаваме подходящи за възрастта продукти, за всеки етап от живота на вашето бебе. Humana предлага широка гама от вкусни зърнени каши, за всички малки коремчета и техните индивидуални нужди.

 • Без добавена захар и аромати
  Нашите зърнени каши са с натурален вкус и естествено сладки. Това осигурява истинско вкусово изживяване по време на хапването им. Вложените съставките съдържат естествена за тях захар, така че добавянето на захар не е нито необходимо, нито здравословно.
 • Високо съдържание на зърнени култури
  Използваме само внимателно подбрани и висококачествени зърнени култури. Много от нашите рецепти съдържат ценни пълнозърнести култури.
 • Състав и текстура съобразени с възрастта
  Нашите съставки са перфектно съобразени с хранителните нужди на бебето, в съответстие с възрастта и етапа на развитие.
 • Качествен контрол на всеки етап
  Проследяване не целия процес, от прибирането на реколтата, до крайния продукт. Многото и чести контроли, осигуряват високото качество и чистота на продуктите